火曜日

Àustries. Sector agrari.

Llibre complet de David E. Vassberg Land and Society in Golden Age Castile. Vassberg és el principal teòric entorn de les característiques i conseqüències de la venda de baldíos a la Castella del XVI. Cal destacar el capítol 7 amb el comentari sobre rendiments dels cultius de cereals a Castella (dossier).

Ramaderia moderna. Cal destacar el tema al voltant d'Alonso de Herrera com autor del principal llibre de teoria agrícola al segle XVI i el debat entorn la suposada substitució de bous per mules, suggerit per autors com Vassberg.

Endeutament públic i relació amb la venda de baldíos, propis i comunals a Cordoba i relació de tot plegat amb l'endeutament municipal. L'article evidencia com per entendre l'organització política de la monarquia hispànica cal fer molta atenció a les hisendes locals.

Venda de baldíos i crisi agrària a la Castella del XVI. L'autor discuteix la teoria que considera la venda de baldíos com la principal causa de la crisi agrària de finals de segle XVI. Cal destacar les referències a les diferències entre el règim d'arrendament i l'enfitèutic i a la productivitat marginal decreixent.

El mercat de carn a la Castella moderna cal destacar el tema de la substitució dels bous per les mules.

El pensament econòmic del segle XVI i la seva reflexió entorn l'augment de la producció agrícola al segle XVI en relació a la revolució dels preus, l'arribada de metalls d'Amèrica, la substitució de bous per mules, etc.

Productivitat llavor a Castella, perspectiva a llarg termini. Capítol 3 tesi de Miguel Angel Bringas.

3 件のコメント:

匿名 さんのコメント...

Para el tema de la Mesta es interesante su traslado a Nueva España como se explica en La Hermandad de la Mesta, su origen y desarollo en la Península, su importación y radicación en la Nueva España / Juan Carlos Abreu y Abreu En: Anuario Mexicano de Historia del Derecho, ISSN 0188-0837, Nº. 4, 1992 , pags. 4-14 (accessible a través de internet) y para el conflicto entre agricultura/rebaños destaco: Historia de la Mesta : la rivalidad entre agricultura y ganadería en la Península Ibérica / Antonio Miguel Bernal Rodríguez
En: Por los caminos de la trashumancia / coord. por Pedro García Martín, 1994, ISBN 84-7846-320-8 , pags. 195-208

Unknown さんのコメント...

Com diu el JAvier, es pot accedir a l'article de la Mesta a Nueva España a través de la página web de Dialnet.

匿名 さんのコメント...

Quina es la diferencia entre un baldio i un terreny comunal?