日曜日

Guerra dels segadors

1 件のコメント:

匿名 さんのコメント...

Vull comentar un qüestió. Recomano totalment, cegament la lectura de l'article "La Guerra dels Segadors a les Terres de l'Ebre".
És un bon article. Resulta fins a cert punt xocant la seva lectura. Estem acostumats a que ens ofereixin un discurs unitari de la identitat catalana. Sempre s'ha presentat com una nació conjunta, uniforme que ha estat oprimida en tants i tants conflictes. Doncs bé, en aquest article trenca aquest tòpic. Mostra com una part de Catalunya va romandre fidel al rei Felip IV. Explica algunes de les causes, explica l'evolució dels fets en aquelles terres. Una dada, Xerta va ser atacada 11 vegades en el transcurs de la guerra. Ja fos per un cantó o un altre li va tocar el rebre. Això, per força ha de marcar en un territori. En aquest article també ens diu quelcom de curiós: tres dies de festes i processons a Barcelona quan una altre ciutat catalana va rendir-se a les tropes de la Generalitat. Tortosa es va resistir durant molt de temps a ser conquerida pels oligarques barcelonins. La pesta que va desolar les terres tarragonines, la destrucció de ciutats catalanes per part de tropes catalanes és quelcom que no s'està acostumat a sentir en el discurs oficial.
És potser per això que quan et trobes a un tortosí sol diferenciar la seva identitat, la seva naixença o nació (com en vulgueu dir) de la catalana. Ell diu: sóc tortosí.