木曜日

Àustries. Tema 3. Conflictivitat (civil, criminal, antifiscal, antimilitar, social...).


Revoltes:
Els angelets de la terra
Bandolerisme moresc a Andalucia.
Faida i bandolerisme a Catalunya.
Inventari de poesies de bandolers, la creació literària del bandoler explica, en part, perquè un fenòmen més feudal que social, com explica X. Torres i Sans, adquireix un caràcter popular i trascendeix en el temps.

Delinqüència:
Recull bibliogràfic sobre delinqüència i conflictes a la España Moderna.
Penes per a delinqüents a la España moderna. Llibre de R. Pike on es detalla les penes a galeres, a les mines d'Almadén, els presidis del Nord d'Àfrica i al Caribi, etc.
Crim i societat a Sevilla, llibre de M.E. Perry.
Novel·la Rinconete y Cortadillo de Cervantes, on l'autor retrata la organització de la delinqüència a Sevilla a través del personatge de Monipodio qui divideix els lladres per districtes. Extractes: "Finalmente, exageraba cuán descuidada justicia había en aquella tan famosa ciudad de Sevilla, pues casi al descubierto vivía en ella gente tan perniciosa y tan contraria a la misma naturaleza (...)"; "A Rinconete el Bueno y a Cortadillo se les da por distrito, hasta el domingo, desde la Torre del Oro, por defuera de la ciudad, hasta el postigo del Alcázar, donde se puede trabajar a sentadillas con sus flores (...)". Sevilla també és escenari d'alguns contactes amb la delinqüència per don Pablos a El Buscon de Quevedo, o pel pare de Guzmán de Alfarache de l'autor Mateo Alemán.
La mentalitat justiciera a la Espanya moderna.
Justícia i crim a Catalunya.

Marginació:
Dona, conflictivitat i justicia, a l'article s'aborda el sexisme a la justícia moderna.
Marginació social a la Sevilla del XVI.
Els sense papers a Catalunya els segles XVI i XVII. Al capítol 2 s'explica la identificació, injustificada i propagandística, que feien les autoritats entre immigrants-delinqüència-bandolers-hogonots.

Desigualtats jurídiques:
La hidalguia universal a Bizkaia, un exemple de les diferents característiques jurídiques i d'estructura social entre els diferents àmbits de la geografia peninsular. Per més informació, veure: La lucha de bandos en el País Vasco: de los Parientes Mayores a la Hidalguía Universal : Guipúzcoa, de los bandos a la provincia (siglos XIV a XVI) / coord. por José Ramón Díaz de Durana Ortiz de Urbina, 1998, ISBN 84-8373-085-5.

Conflictivitat social:
Exemple dels litigis a Olesa, conflictes d'evasió fiscal, conflictes entre viles (Olesa vs Viladecavalls), delinqüència comuna, etc.

Esclavisme:
L'esclavisme a l'època de Carles Vè.

Esquema Tema 3 (Societat i conflictivitat social):
1. Desigualtats socials (jurídiques, econòmiques, origen religiós avantpassats)
2.Diversitats geogràfiques (hidalguia universal de la franja cantàbrica)
3. Jerarquies socials (estaments privilegiats, complexitats món urbà, diferencies món rural, minories i marginats...)

4. Conflictivitat social
4.1. General civil i criminal (la dificultat de definir delinqüència, el cas de la delinqüència a Sevilla, justícia i crim a Barcelona, bandolerisme moresc a Andalusia, bandolerisme català -causes (tesis de Braudel, Reglà i X. Torres), sociologia del bandolerisme, bandolerisme de muntanya o de pla, de ciutat o rural, immigració francesa i bandolerisme...
4.2 Conflictivitat antifiscal i antimilitar. El cas del Angelets de la Terra, la Revuelta de la Sal de Bizkaia...
4.3. Conflictivitat entre classes socials.

0 件のコメント: